Pelican Parts
Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | HelpGo Back   Pelican Parts Forums > Porsche Forums > 911 Engine Rebuilding Forum


Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
Author
Thread Post New Thread    Reply
Registered User
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 5
Porsche 911 engine air filter

Ṿng tay đá thạch anh là một món đồ trang sức phong thủy không c̣n lạ ǵ đối với giới trẻ hiện nay.Ṿng tay đá thạch anh được mọi người rất ưa chuộng và sử dụng rộng răi nhờ mang năng lượng phong thủy tích cực và nét đẹp đơn giản mà sang trọng của từng loại đá.Hăy đọc bài viết dưới đây để biết được các tiêu chí khi lựa chọn ṿng đá thạch anh để tự tin lựa chọn cho ḿnh một chiếc ṿng đá đẹp mà chất lượng nhưng cũng mang cung mệnh phù hợp với bản thân bạn để phát huy được hiệu quả tốt nhất nhé!

Bật mí kinh nghiệm khi chọn mua ṿng tay đá thạch anh

1.Giới thiệu về đá thạch anh chế tác làm ṿng tay
Đá thạch anh là một trong số những khoáng vật rất phổ biến trên Trái đất. Thạch anh được cấu tạo bởi một mạng liên tục các tứ diện silic-oxy (SiO4), trong đó mỗi oxy chia sẻ giữa hai tứ diện nên nó có công thức chung là SiO2.Nó có độ cứng là 7/10 (theo thang độ cứng Mohs). Như vậy, đặc điểm tự nhiên của đá thạch anh là khá cứng, ṿng đá thạch anh sẽ bền, khó vỡ hơn hầu hết các loại đá khác trong tự nhiên.

2.Các tiêu chí cần lưu ư trước khi mua đá thạch anh

2.1.Tiêu chuẩn chất lượng ṿng tay đá thạch anh
Tất nhiên mỗi loại đá đều mang những tiêu chuẩn riêng không phải riêng ǵ đá thạch anh.Không chỉ dựa vào mắt nh́n mà thấy đẹp, chúng ta c̣n phải dựa vào chính những tiêu chuẩn đó để đánh giá đó có phải là chiếc ṿng đá phong thủy đạt chất lượng tốt hay không? Đó mới chính là yếu tố cần thiết khi lựa chọn ṿng đá phong thủy bởi chỉ khi có được những tiêu chí đó th́ năng lượng phong thủy của ṿng mới phát huy được hiệu quả nhất.Ở đây, chúng tôi luôn đưa ra những sản phẩm ṿng đá phong thủy mang chất lượng tốt nhất và luôn đạt tiêu chuẩn loại A như:

Tiêu chuẩn về màu sắc
Tiêu chuẩn về độ trong của đá
Tiêu chuẩn về hiệu ứng quang học ánh sáng
Tiêu chuẩn về độ sạch của đá
Tiêu chuẩn về kiểu cắt
2.2.Chọn mua ṿng tay đá thạch anh phong thủy hợp mệnh
Không chỉ có một màu sắc nhất định mà đá thạch anh c̣n có nhiều biến thể với nhiều màu sắc khác nhau.Mỗi biến thể cũng mang những công dụng, giá trị ư nghĩa phong thủy riêng biệt.Việc chọn mua ṿng tay đá phong thủy theo mệnh và màu sắc phong thủy của chính bạn là rất quan trọng bởi nó quyết định đến từng loại năng lượng mà ṿng tay đá thạch anh đem đến cho bạn may mắn ,tài lộc, thành công,....

Nếu việc lựa chọn ṿng có sự sai sót th́ nó có thể đem lại nhiều điều không may, gây bất lợi cho bạn và xảy ra những điều không mong muốn. Chính v́ vậy một trong những tiêu chí quyết định mà bạn cần chú ư đó chính là biết rơ bản mệnh của ḿnh, màu sắc hợp với bản mệnh để từ đó lựa chọn cho đúng.

Người thuộc hành Thổ
Nếu bạn thuộc hành Thổ th́ nên sử dụng ṿng tay đá thạch anh có màu tím, hồng, đỏ, cam bởi Hỏa sinh Thổ nên đây là màu tương sinh đối với bạn.Đồng thời, bạn cũng có thể sử dụng ṿng đá màu của thổ vàng nâu và nâu đất (tương hợp cho mệnh).Tránh sử dụng màu sắc của hành mộc như xanh lá hoặc xanh lục

Người thuộc hành Thủy
Tốt nhất cho người mạng Thủy là sử dụng các loại đá có màu sắc trắng, xám, nghi thuộc hành kim tương sinh cho mệnh. Hoặc sử dụng các màu đen, xanh nước biển (thuộc thủy tương hợp cho thủy). Không sử dụng màu vàng nâu

Người thuộc hành Kim
Người thuộc hành Kim tốt nhất nên sử dụng ṿng đá thạch anh có màu nâu, vàng nâu để tương sinh.Hoặc màu thuộc chính hành kim như màu trắng, xám, ghi để tương hợp

Người thuộc hành Mộc
Thủy sinh mộc. V́ vậy Nguời mệnh Mộc hăy sử dụng ṿng đá thạch anh có màu thuộc Thủy như màu đen, xám đen, xanh dương các loại đá có màu xanh lá và xanh lục cũng là một sự lựa chọn tối ưu.

Người thuộc hành Hỏa
Sử dụng ṿng tay đá phong thủy thạch anh có màu xanh lá, xanh lục là tốt nhất cho người mệnh Hỏa v́ Mộc tương sinh với Hỏa.Ngoài ra, c̣n có thể sử dụng các tông màu nóng của hành Hỏa như màu đỏ, cam, hồng, tím,...bởi theo quy luật ngũ hành th́ Hỏa tương hợp với Hỏa.Kiêng kỵ sử dụng màu đen, xanh dương (thuộc thủy)

3.Tiêu chí chọn ṿng tay thạch anh dựa trên công năng
3.1.Ṿng đá thạch anh dành cho công việc và tài chính
Để có được sự thăng tiến trong công việc và sự thành công trên con đường phía trước không những chỉ dựa vào những món đồ trang sức phong phong thủy này mà bạn c̣n phải nỗ lực hết ḿnh với công việc.Chắc chắn bạn đă biết được điều đó.Dưới đây là một số loại ṿng tay đá phong thủy theo mệnh:

Đối với người mệnh kim và mệnh thổ sử dụng ṿng tay được chế tác từ thạch anh tóc vàng, thạch anh mắt hổ vàng nâu, thạch anh vàng nâu.
Người mệnh Mộc – mệnh hỏa phù hợp với ṿng tay đá thạch anh tóc xanh, ưu linh xanh hoặc thạch anh xanh..
Mệnh Thủy bạn hăy sử dụng ṿng tay thạch anh đen, đá mắt hổ xanh đen, thạch anh ám khói hoặc thạch anh vàng
3.2.Ṿng đá thạch anh cho t́nh yêu và những mối quan hệ
Một trong những loại đá thạch anh được xem là biểu tượng của t́nh yêu đó là đá thạch anh hồng.Một vật phẩm phong thủy đá thiên nhiên và món đồ trang sức được ưa chuộng bởi tác dụng thúc đẩy t́nh yêu, giúp bạn biết yêu quư bản thân ḿnh cũng như mở ḷng với những mối quan hệ khác, củng cố t́nh cảm gia đ́nh cho t́nh yêu đôi lứa thêm nồng thắm

Nếu bạn thuộc mệnh Hỏa – Mệnh Thổ th́ ṿng tay đá thạch anh hồng là sự lựa chọn tốt nhất.
Với người mệnh Kim và mệnh Thủy th́ bạn hăy sử dụng đá thạch anh trắng hoặc thạch anh vàng
Mệnh mộc bạn hăy sử dụng ṿng tay đá thạch anh ưu xanh xanh rêu
3.3.Ṿng Đá thạch anh đối với sức khỏe Sức khỏe
Nói tới công dụng về sức khỏe th́ hầu như mọi loại đá thạch anh đều mang những lợi ích tốt cho sức khỏe của bạn.Bởi chúng là các loại đá tự nhiên sinh ra từ ḷng đất mẹ nên được tích tụ nhiều năng lượng dương tích cực giúp điều ḥa giữ cân bằng cho cơ thể.

Các bạn nữ thuộc mệnh Hỏa – Mệnh thổ sử dụng đá thạch anh tóc đỏ, thạch anh tím
Mệnh Kim sử dụng đá thạch anh trắng, thạch anh ưu linh trắng.
Mệnh Thủy – Mệnh Mộc sử dụng ṿng tay thạch anh ám khói, thạch anh đen…
4.Tiêu chí chọn mua ṿng tay thạch anh chất lượng loại 1
4.1.Dựa vào độ trong của đá
Một trong những tiêu chí quan trọng luôn được đánh giá đầu tiên đó chính là độ trong của đá thạch anh cũng như các loại đá khác.Khi ta quan sát đá thạch anh bằng mắt thường đá phải xuyên đèn phải có độ trong, ít kéo mây, ít xuất hiện gợn trắng hoặc tạp chất bên trong đá th́ đó mới chính là đá mang chất lượng càng cao.

Những sản phẩm ṿng thạch anh đục bị nhiễm nhiều tạp chất mà không có sự đặc biệt đi kèm thường không được đánh giá cao nên giá thành sẽ rẻ hơn rất nhiều.

4.2.Các hiệu ứng quang học
Hiệu ứng sao: thạch anh hồng và một số biến thể màu xám, màu sữa thường xuất hiện hiện tượng sao 6 cánh giống như hiệu ứng sao trong ruby và saphia.
Hiệu ứng mắt hổ: là một hiệu ứng đặc biệt thường thấy ở các biến thể của thạch anh và đặc trưng cho các biến thể có màu từ vàng nâu nhạt tới nâu và đỏ nhạt. Nguyên nhân của hiện tượng này là do sự sắp xếp có định hướng của các bao thể dạng sợi bên trong viên đá. Khi viên đá được mài cabochon sự phản xạ của ánh sáng trên bề mặt sẽ cho ta hiệu ứng "mắt hổ" rất đẹp mắt
Ngoài ra c̣n một số tiêu chuẩn khác như căn cứ vào mức độ đặc biệt, độ tinh khiết, độ quư hiếm để định giá một ṿng tay đá thạch anh chất lượng.

5.Địa chỉ mua đá thạch anh uy tín
Bạn có thể mua hàng ngay tại website thegioidaphongthuy.vn , chúng tôi cam kết sản phẩm giống 95% ảnh trên web (đơn giản v́ đá có cấu tạo khác nhau, nếu là đá tự nhiên th́ KHÔNG có viên nào giống viên nào 100% cả). Các bạn có thể đặt hàng và thanh toán khi nhận hàng rất tiện lợi. Mua ṿng tay thạch anh phong thủy tại cửa hàng thế giới đá phong thủy để có được mẫu ưng ư và hài ḷng nhất , tư vấn miễn phí , vận chuyển miễn phí và bảo hành trọn đời . SDT tư vấn chi tiết / zalo 0982124296


Last edited by messi4710; 05-12-2019 at 08:15 PM..
Old 04-05-2019, 08:14 PM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #1 (permalink)
Slippery Slope Expert
 
Steam Driver's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Hixson, TN
Posts: 754
Garage
Don’t forget the downsides:

1. Needs much more frequent routine maintenance (cleaning and re-oiling) than the stock paper filters.

2. A clogged K&N can and will cause running issues with at least some cars. I know this from experience with a 3.2/Motronic.

3. Generally a noisier intake, although some consider this a plus. The “sound of power.”

4. The oil used on the K&N can cause problems with hot wire AFM’s.

The manufacturers (Porsche and others) devote a good bit of engineering time into the intake systems, including the air filters and housings. Although they may not sound or look “cool,” why try to improve it.
__________________
“As new technologies become indistinguishable from magic, and I can no longer tinker, the magic goes away for me.”
Old 04-06-2019, 08:00 AM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #2 (permalink)
Registered User
 
Jonny042's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Thunder Bay, ON/Grand Portage, MN
Posts: 2,445
Garage
If you're giving away free samples I'll take one.

Quote:
Originally Posted by messi4710 View Post
K&N was founded in 1964 with its headquarters in Riverside, California, and is recognized as the "Best engine air filter in the world".

The technology of K&N air filter from the United States was originally applied to racing cars, cars with high operating characteristics ... later improved and widely applied to all kinds of cars, passenger car, truck, motorbike & cano ... with outstanding advantages:

+ K&N air filter does not take down the wind pressure pressure, helps the fuel burn out and maximize the capacity according to the design capacity.
+ Works well in environments with high dust, humidity (like the Vietnamese environment)
+ Reducing the motor error caused by exhaust gas sensor, mixing of poor materials
+ K&N air filter has created from 4-6 layers of cotton fabric sandwiched between 2 layers of aluminum mesh and soaked with special oil so the filter can be cleaned and reused.
+ Filter warranty period of 1.6 million km.
+ K&N filter can hold a layer of dust up to 3 mm before cleaning. (cleaning after 30-40,000 km)
+ Maximum dust filter, limiting silicon dust particles in oil, protecting the engine and wind filter after filtering
+ Diversified to choose for cars, trucks, motorcycles, racing cars and other types of specialized engines ...
__________________
87 Coupe - The Driver
78 Backdate - The Project http://forums.pelicanparts.com/porsche-911-technical-forum/979976-project-heavy-metal-all-steel-classic-remastered.html
85 Coupe - The Rot Rod! AX beater
Old 04-06-2019, 08:05 AM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #3 (permalink)
Registered User
 
otto_kretschmer's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 491
I let the KN I had on my BMW bike get hard and it didn't seal properly and the bore hatchmarks got wiped out so I only use OEM on my bikes now.

My 911 has a KN and its still soft and pliable so I'll keep it.
Old 04-09-2019, 07:59 PM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 216
I shudder whenever I see a K&N filter on a car as I know the intake will have a coating of fine grit on the inside.

I'd rather forego the couple hp for the longer engine life a OEM paper filter gives me.

So my view is that you can stick your K&N up your...…

Last edited by Peter M; 04-10-2019 at 12:17 AM..
Old 04-10-2019, 12:14 AM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #5 (permalink)
San Ramon, CA
 
eastbay's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 802
Quote:
Originally Posted by Peter M View Post
I shudder whenever I see a K&N filter on a car as I know the intake will have a coating of fine grit on the inside.
Truth for anyone that takes stuff apart, but if you're a check writer, no worries.
Old 04-11-2019, 10:22 AM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #6 (permalink)
 
Registered User
 
cmcfaul's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 1,547
Garage
Send a message via AIM to cmcfaul Send a message via Yahoo to cmcfaul Send a message via Skype™ to cmcfaul
I have used K&N for years. Down wind side is alway spotless.

Chris
Old 04-11-2019, 10:32 AM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #7 (permalink)
Registered User
 
clutch-monkey's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Brisbane
Posts: 900
Pipercross or ITG for me, I’d get a k&n if I had a Honda maybe
Old 04-11-2019, 02:49 PM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #8 (permalink)
gtc gtc is offline
abides.
 
gtc's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Seattle, WA
Posts: 7,770
Garage
Some of our Cat marine engines are supplied with K&N style filters... it is suggested that they are replaced after every third cleaning.
__________________
Graham
1984 Carrera Targa
Old 04-11-2019, 04:44 PM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #9 (permalink)
Mighty Meatlocker Turbo
 
Rawknees'Turbo's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: North TexASS
Posts: 12,789
Quote:
Originally Posted by cmcfaul View Post
I have used K&N for years. Down wind side is alway spotless.

Chris
As have I (for around 30 years), on competition motorcycles, grocery getters, 7.3L diesel engined box truck, 914s, my Turbo, etc., and never once found dirt or grit on the intake side of the filter. And I'm a mechanic that does all my own work, so no "check writer" here.

Regardless, that's definitely a funny spam post from a first-time poster!

Last edited by Rawknees'Turbo; 04-11-2019 at 11:26 PM..
Old 04-11-2019, 11:23 PM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2000
Location: So. Calif.
Posts: 18,874
There are now dry and reusable filters now being touted. Even the venerable K&N company has a version.

In my recent transplant into my '69, the factory 3.2 airbox interferes with portions of the fuel system and oil filter, thus needed a viable option.

I looked for the largest filter to fit into the available space. The passenger side engine lid hinge posed an issue with a horizontally mounted filter, so I ended up sourcing a 12" high, AEM cone filter, AF meter adapter, silicone hose elbow and clamps and came up with this squeeze job. The reddish filter material is partially masked by a pre-filter. After rerouting existing oil tank lines, there's no more room.

The 45 deg. elbow provides hinge clearance and a scooche more room


CU of elbow and pre-filter (there's an al. tube inside to join the filter mount to the elbow)
Old 04-12-2019, 12:06 AM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #11 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2016
Location: Kansas
Posts: 1,205
Quote:
Originally Posted by 911pcars View Post
T


CU of elbow and pre-filter (there's an al. tube inside to join the filter mount to the elbow)

I never understood the point of this. What I mean is... why hasn't anyone made a proper air filter that pulls air from the outside???


It may seem silly, but imagine how much better an engine you could have if you collected air from the top of the engine hood? I've thought about designing something that uses a square style air filter attached to a box at the grill vent of the engine hood. That way it pulls in cold air from outside the engine bay.
__________________
1987 Porsche 911 Carrera Coupe
Old 04-12-2019, 08:57 AM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #12 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2000
Location: So. Calif.
Posts: 18,874
In an air-cooled Porsche, there is no such thing as cold air intake, unless the ambient air is...... cold.

Several people (including me) have measured the air temp in the engine compartment (and factory airbox) during vehicle operating conditions compared with ambient air temperature. The volume of air pushed in by air pressure and/or drawn in by the engine cooling fan surprisingly results in little to no air temperature difference. YMMV with vehicles with a large underhood coolant radiator in the air intake path. IMHO, the term "cold air intake" is largely a marketing ploy, at least for air-cooled Porsches.

I mounted the filter away from the grill opening to reduce ingesting rain and wash water (yeah, there's some of the former in So. Cal). I've seen installs with a 90º elbow that points the filter in a fore/aft direction. I felt that strategy exposes the filter to increased water ingestion.
Old 04-15-2019, 04:27 PM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #13 (permalink)
Registered User
 
Josh D's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Gilbert, AZ
Posts: 1,563
Garage
Quote:
Originally Posted by 911pcars View Post
In an air-cooled Porsche, there is no such thing as cold air intake, unless the ambient air is...... cold.

Several people (including me) have measured the air temp in the engine compartment (and factory airbox) during vehicle operating conditions compared with ambient air temperature. The volume of air pushed in by air pressure and/or drawn in by the engine cooling fan surprisingly results in little to no air temperature difference. YMMV with vehicles with a large underhood coolant radiator in the air intake path. IMHO, the term "cold air intake" is largely a marketing ploy, at least for air-cooled Porsches.

I mounted the filter away from the grill opening to reduce ingesting rain and wash water (yeah, there's some of the former in So. Cal). I've seen installs with a 90º elbow that points the filter in a fore/aft direction. I felt that strategy exposes the filter to increased water ingestion.
The exception to this is if running A/C. The air being pulled in by the fan is heated as it removes heat from the condenser. Routing "outside" air directly into the intake while maintaining full flow of air across the condenser is a challenge.
__________________
'80 RoW 911 SC non-sunroof coupe in Guards Red
It's not a Carrera.... It's a Super Carrera!
Old 04-15-2019, 04:46 PM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #14 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2000
Location: So. Calif.
Posts: 18,874
Quote:
Originally Posted by Josh D View Post
The exception to this is if running A/C. The air being pulled in by the fan is heated as it removes heat from the condenser. Routing "outside" air directly into the intake while maintaining full flow of air across the condenser is a challenge.
Quite accurate. During A/C operation, most, if not all of the air passing into the engine compartment is heated by the condenser. It's in a compromised location for an air-cooled engine, but A/C was initially an afterthought for early 911s and thus all the equipment was fitted under a space-available basis.
Old 04-15-2019, 08:55 PM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #15 (permalink)
Functionista
 
manbridge 74's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: CO
Posts: 6,166
I don’t see many issues with well oiled and good fitting K&N filters. But the ones that I’ve noticed down stream dirt; they don’t fit the air box well or are counterfeit I suspect.

__________________
Jeff
74 911, #3
I do not disbelieve in anything. I start from the premise that everything is true until proved false. Everything is possible.
Old 04-15-2019, 09:02 PM
  Pelican Parts Catalog | Tech Articles | Promos & Specials    Reply With Quote #16 (permalink)
Reply

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

 


All times are GMT -8. The time now is 12:47 AM.


 
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2020 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page
 

DTO Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.